Veldig kult! Første gang jeg ser #hydroponisk dyrket #mat i butikk!
Å dyrke ting i etasjer innendørs har mange utrolig store fordeler! 0 bruk av landbruksjord er det viktigste. #Landbruk er det største overgrepet vi gjør mot naturen. Vi har rasert halvparten av alt beboelig areal på planeten for landbruk! Og vi bare øker. Det må stoppe!
0 skadedyr og jord = 0 sprøytemidler og vasking. Ekstremt lokal dyrking = ~0 frakt, og superferskt!
Så støtt #Onna! Finnes andre i norske butikker?
Tenk om vi kunne dyrke nok mat på denne måten, i tillegg til å redusere kjøtt- (og fast fashion-)forbruket nok til at vi kan gi tilbake noe av landbruksjorda til naturen – ikke bare slutte å rasere mer regnskog?
Jeg tror det er mulig!
Se på grafen over. 80% av landbrulsarealet brukes på dyr og tekstiler, mens det gir oss 17% av kaloriene våre! Bare en liten endring i matvaner, kan gjøre en enorm forskjell!
Og ettersom inne-dyrking-teknologi modnes kan den antagelig bidra mer enn vi tror:
I dag er slik dyrking hovedsakelig hydroponi som produserer leafy greens. Og det kan ikke erstatte mye landbruksjord i seg selv. Men jeg har troa på at samme type måte å organisere dyrking på (hydroponi og annet i slike innendørs hyller) kan brukes til flere ting. Feks mykoprotein (rot-systemet til sopp), som er en stor del av innholdet i mange former for kjøtterstatning. Og skal være veldig sunt!
Potensialet her kan være enormt! Skaden i dag er ihvertfall så katastrofal at det er verdt å prøve
Men det er vanskelig å være en ny aktør på markedet og konkurere mot Bama og gigantene. Derfor er det så viktig å støtte opp om de som tørr å satse på noe nytt, noe som kan komme til å bli en viktig brikke i å redde verden, om det bare blir økonomisk lønnsomt å videreutvikle det.
At slike ting må være lønnsomme for å bli utviklet er jo fucka, da. Forhåpentligvis er det noe statlig investeringer noen steder i denne teknologien også, men det må fremdeles bryte igjennom i markedet.
Min drøm er en framtid hvor vi utvikler byene våre slik at folk har alt de trenger i kort avstand og det er trygt/enkelt å gå, sykle, og bruke kollektiv, og delebiler innimellom når det trengs – så alt av parkeringsgarasjer under blokker og bygårder kan brukes til annet enn personlige transport-bokser som står stille nesten 100% av tiden.
Da frigjør vi digere arealer, som kan brukes til fellesverksteder og -vaskerier, dele-boder, fest/spill/forsamlingslokaler…
Og til å dyrke masse, masse mat!